Europese onderzoeksprogramma's
Leuven 2030 Urban Lab selecteerde een aantal calls die aansluiten bij de ambities van o.a. het Leuvens Klimaatcontract.
Actieve mobiliteit als hefboom voor gezondheid en klimaat
Onder de HORIZON-call CIT-CANCER-01 werkt imec samen met Stad Leuven rond een project dat wandelen, fietsen en micro-mobiliteit stimuleert via slimme technologie en infrastructuur. Dit project wil gezondheid, luchtkwaliteit en klimaatwinst combineren.
Circulaire economie meten met micro-indicatoren
Onder leiding van KU Leuven (Luc Alaerts) wordt gewerkt aan een voorstel voor CIRCBIO-06. De focus ligt op innovatieve indicatoren die de circulaire transitie meten, zowel economisch als sociaal. KU Leuven, VITO, Zero Waste Scotland en andere internationale partners zijn betrokken.
Waterrobuuste stad
Maarten Loopmans en Patrick Willems (KU Leuven) onderzoeken samen met Stad Leuven de mogelijkheid om een project in te dienen rond klimaatrobuuste watersystemen (CLIMATE-05).
Voedselsystemen en sociale rechtvaardigheid
Met de call COMMUNITIES-04 bouwt Leuven voort op het eerdere FEAST-project. Marie Mauer (Leuven 2030) en Saskia De Bruyn (UCLL) nemen hierin het voortouw. Het project focust op duurzame voedselsystemen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen.
Naast HORIZON-oproepen verkent het Leuven 2030 Urban Lab ook Vlaamse SBO-calls en LIFE-calls. Zo blijft het Urban Lab inzetten op projecten die inhoudelijk sterk aansluiten bij Leuvense prioriteiten waarin lokale actoren een centrale rol kunnen spelen.
