Hoe beïnvloeden sociale media de eetgewoonten van jongeren? Onderzoekster Yara Qutteina (KU Leuven) zoomt in op de impact van digitale voedselmarketing op adolescenten. Ze roept op tot een gecoördineerde aanpak – van ruimtelijke ingrepen tot online regulering – om een gezondere voedselomgeving te creëren. Lees het volledige onderzoeksverhaal hier.
Living lab ‘gezonde en duurzame voeding voor kwetsbare groepen’
Wat is dit Living Lab?

Wat is het probleem en hoe pakken we het aan?
Gezond en duurzaam eten heeft een grote impact op zowel volksgezondheid als klimaat. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toegang, kennis, gedrag en sociale context spelen een belangrijke rol, zeker bij mensen in kwetsbare posities. In dit Living Lab onderzoeken we hoe digitale platformen en gerichte communicatie kunnen bijdragen aan gedragsverandering, én hoe we collectieve actie kunnen organiseren rond voeding in buurten. Dit doen we via participatief onderzoek, co-creatie en samenwerking met tal van lokale partners.
Concrete initiatieven en experimenten in de stad
Traject met vier buurtrestaurants (jan-jun 2025)
Buurtrestaurants in Mannenstraat, Casablanca, Sint-Maartensdal en 't Lampeke nemen deel aan een leertraject rond gezonde en duurzame voeding. Koks, buurtwerkers en bewoners krijgen handvatten via (kook-)workshops en het digitaal platform GezondxLeuven. Een onderzoek van KU Leuven zoomt hiernaast in op communicatie en perceptie van gezond en duurzaam eten in de buurtrestaurants.
Ontwikkeling digitaal platform GezondxLeuven
Verbindt buurtwerkers en organisaties, deelt goede praktijken en versterkt samenwerking
Onderzoek KU Leuven
Grootschalig experiment in scholen in Leuven en omgeving waarin we nagaan of én hoe sociale media jongeren hun eetgedrag positief kan beïnvloeden.
Internationale samenwerking
Leuven is één van de vier stedelijke pilootlocaties naast Gent, Prilep (Noord-Macedonië) en Oxfordshire (VK) waar we werken aan digitale oplossingen en persuasieve communicatie.
Er wordt intensief samengewerkt met ruim 30 Europese partners
Ecofood Map
Brengt het voedselsysteem in en rond Leuven in beeld met informatie over lokale initiatieven, stakeholders, experts en indicatoren met als doel slimme beleidskeuzes te maken en samenwerking te stimuleren.
Preventieproject “In the driver’s (s)eat”
Binnen het preventieproject “In the driver’s (s)eat” versterkt het UCLL Center of Expertise Health Innovation (maatschappelijk kwetsbare) jongeren in het omgaan met voedselverleidingen. Samen met jeugdorganisaties gaan ze de dialoog aan en werken oplossingen uit. Het project kadert in Kom op tegen Kanker en loopt nog tot 2028.
Wat is er al gebeurd? Wat hebben we al bereikt?
- Het Leuvense partnerschap is gegroeid tot een brede coalitie van 15 organisaties.
- Sinds begin 2023 zijn noden en kansen in kaart gebracht via een prestudie en workshops.
- Een digitaal platform werd geselecteerd en samen met partners verder ontwikkeld.
- Studentenprojecten van UCLL en KU Leuven droegen bij aan onderzoek en promotie en de verdere ontwikkeling van de EcoFoodMap.
- In februari 2025 start een communicatieonderzoek rond jongeren en eetgedrag.
Onderzoek- en onderwijsinitiatieven
KU Leuven en UCLL zijn actief betrokken in verschillende fases:
- Onderzoek naar gedragsverandering en digitale communicatie (KU Leuven).
- Studentenprojecten binnen toegepaste informatica en marketing (UCLL).
- Samenwerking met Science & Sustainability en de Wetenschapswinkel KU Leuven.
Sluit je aan
- Wetenschapswinkel KU Leuven: Onderzoek naar de impact van lokale voedingstrajecten op CO₂-uitstoot en sociale meerwaarde.
- Monitoring: Hoe meten we de vooruitgang van het Leuvense voedselsysteem?
- Stagiairs (UCLL/KU Leuven): Voor het versterken en promoten van het digitaal platform GezondxLeuven (o.a. via growth hacking).
Verhalen uit dit Living Lab
Living Lab: Nudging in sociale voedselvoorzieningen
Hoe kunnen we gezonde keuzes vanzelfsprekender maken op plekken waar kwetsbare groepen samenkomen, zoals sociale restaurants? Onderzoekster Yara Qutteina (KU Leuven) toont hoe subtiele aanpassingen, van menufoto’s tot positieve boodschappen, eetgedrag positief kunnen beïnvloeden, zonder de keuzevrijheid in te perken. Lees hoe nudging werkt in de praktijk.
Buurtcentra als motor voor gezonde verandering
Hoe maak je gezonde voeding vanzelfsprekend zonder het erover te hebben? In de Leuvense buurtcentra bewijst Kristof Steeno dat verandering begint met een warme maaltijd, een babbel en respect voor ieders leefwereld. Via het FEAST-project groeit hier iets moois: gezondheid, gedragen door de gemeenschap. Ontdek hoe smaak en samenhorigheid hand in hand gaan.