Het Leuven 2030 Urban Lab bestaat nog maar anderhalf jaar, maar heeft zijn nut al meer dan bewezen. De Europese Commissie selecteerde Leuven als één van de 100 klimaatneutrale en slimme steden. Dat zijn 100 steden waarmee Europa een samenwerking aangaat om de transitie naar klimaatneutraliteit te versnellen, met 2030 als horizon. Leuven maakte daarom werk van een klimaatcontract, een plan met 86 doorbraakprojecten dat erop gericht om die versnelling ook daadwerkelijk waar te maken. Maar het gaat om een huizenhoge ambitie, waarbij er ook nog heel wat vragen dienen beantwoord te worden.

De Stad en de vzw Leuven 2030 zijn bijzonder dankbaar dat KU Leuven, UCLL en Imec hun expertise, knappe koppen en onderzoeksprojecten volop willen inzetten om de stedelijke klimaattransitie in Leuven te helpen slagen. De proffen, onderzoekers en studenten van onze kennisinstellingen kunnen een cruciale bijdrage leveren aan die klimaattransitie en helpen om moeilijke knopen te ontwarren. Het netwerkevent van afgelopen dinsdag zorgde voor een eerste aanzet daartoe.” (David Dessers, Schepen van Klimaat en Duurzaamheid en voorzitter Leuven 2030 Urban Lab)