Hebben planten, bomen en struiken op openbare plekken en in privétuinen een effect op de klimaatopwarming in de stad? Om dit te onderzoeken staan er sinds 2019 een honderdtal weerstations in Leuvense tuinen en op publieke plaatsen. Die meten onder meer temperatuur, relatieve vochtigheid, uv-straling, windsnelheid, windrichting en neerslag
Ze maken deel uit van het Leuven.cool project van KU Leuven, Leuven 2030, stad Leuven en het KMI. Binnen dit project meten de onderzoekers het microklimaat in Leuven op, dit zowel in private tuinen als op (semi-) publieke terreinen. Op deze manier onderzoeken ze de hitteproblematiek in de stad en bekijken ze of en in welke mate bomen, planten en waterpartijen de temperatuur in de stad kunnen verlagen. Zo komen we te weten hoe we onze tuinen en onze stad moeten inrichten om de lokale klimaatopwarming het best tegen te gaan.

Leuven.cool