Buurtcentra als motor voor gezonde verandering

Je bekijkt nu Buurtcentra als motor voor gezonde verandering

“Je moet het niet over ‘gezond’ hebben” 

Kristof Steeno over hoe buurtcentra Leuven gezonder én warmer maken 

Kristof Steeno coördineert de volwassenwerking in vijf Leuvense buurtcentra. Wie binnenwandelt in Sint-Maartensdal of Casablanca, ruikt er vers gekookt eten en voelt zich welkom. “We creëren een huiskamersfeer,” zegt Kristof. “Voor vier euro krijg je een lekkere lunch, en wie blijft hangen voor een babbel is meer dan welkom.” 

Achter die warme ontvangst schuilt een slimme aanpak. “We spreken nooit over ‘gezonde voeding’,” vertelt Kristof. “Dat roept weerstand op: mensen denken dat ze gestraft worden of iets moeten opgeven.” Daarom gaat het over smaak, gemak en inspiratie. Minder vlees en meer groenten sluipen zo subtiel de keuken binnen, net als de airfryer, die intussen in veel keukens bij de mensen thuis staat dankzij een promo bij Aldi. 

Binnen het Europese Horizon-project FEAST krijgt dit werk een extra dimensie. In het Leuvense Living Lab worden buurtkoks opgeleid en geëxperimenteerd met nieuwe recepten en restverwerking. “We doen het samen met mensen uit de buurt,” benadrukt Kristof. “Hun betrokkenheid vergroot het vertrouwen én de impact.” De weggeeffrigo’s en voedseloverschotten versterken die solidariteit, net als initiatieven van partners zoals Hal 5, Saamo en Colruyt. 

Verandering begint klein, merkt Kristof. “Als kinderen thuis vertellen dat ze bloemkoolrijst hebben gegeten, wordt er thuis ineens anders gekeken naar wat gezond is. En als Ben mocktails serveert op een buurtfeest, dan wint die al snel van alcoholische dranken.” 

*Dit wordt onder meer bevestigd in volgende studie: Sociocultural Influences on Food Choices and Implications for Sustainable Healthy Diets. Eva C. Monterrosa, PhD, Edward A. Frongillo, PhD https://orcid.org/0000-0002-8265-9815, […], and Stefanie Vandevijvere

https://doi.org/10.1177/0379572120975874